System-VD: vinimportör sprider dimråder

STOCKHOLM Vinimportören Antipodes VD försöker sprida dimridåer och grundlösa och osakliga anklagelser med sin anmälan till Konkurrensverket. Det menar Systembolagets VD Magdalena Gerger i en replik.

I måndags anklagade importföretaget Antipodes Premium Wines VD Mark Majzner i en debattartikel Systembolaget för att missbruka sin dominerande ställning. Han förannonserade även att en anmälan var på väg till Konkurrensverket med begäran att dessutom ärendet förs vidare till EU-kommissionen.

Bland annat reagerar han på Systembolagets planerade försök med hemleverans av alkohol och anklagar monopolet för att ligga bakom den polisanmälan som nykterhetsrörelsen IOGT-NTO gjort mot Antipodes och några andra alkoholimportörer.

I ett debattsvar på SvD-Brännpunkt skriver Magdalena Gerger att Majzner – som är inblandad i ett tiotal näthandelssajter av alkohol till svenskar – bara försöker sprida dimridåer genom grundlösa anklagelser och osakliga argument genom sin anmälan till Konkurrensverket.

“Majzner slår ett slag för en modell där möjligheter för privata aktörer att tjäna pengar ska väga tyngre än ansvarsfull alkoholförsäljning. Då får vi se mer av vinstmaximerande drivkrafter och aggressiv marknadsföring“, skriver hon.

Folkhälsoinstitutet och flera andra anser att den kommersiella näthandel, som växt upp kraftigt senaste året i Sverige, är olaglig. Alkoholforskare anser att uppluckrad monopol skulle leda till ökat drickande, fler skador och brott och mer sjukfrånvaro.

Företaget Antipode har fällts för brott mot alkohol- och marknadsföringslagar av alkoholleverantörernas egen granskningsman. UNF har i en kontroll med minderåriga beställare visat att ålderskontrollen inte sköts av de privata näthandlarna och deras transportörer, bland annat av alkohol från Antipodes.

Däremot bemöter hon inte kritiken specifikt mot att utöka Systembolagets nätservice och försök med hemleverans av alkohol från nästa år. Något som även nykterhetsrörelsen kritiserar.

• Anmälan från Antipodes mot Systembolaget inkom först i tisdags till Konkurrensverket. Den är på 20 sidor, varav 13 sidor är en bilaga med ett yttrande till åklagarmyndigheten över IOGT-NTO:s tidigare polisanmälan.

– Vi ska nu gå igenom anmälan och besluta om vi ska granska ärendet, avskriva det eller lämna till annan instans. Det ska ske skyndsamt och är prioriterat, säger verkets handläggare Peter Delden till Drugnews.

Konkurrensverket granskar två gånger per år Systembolagets verksamhet på uppdrag av EU-kommissionen. Sveriges detaljhandelsmonopol är ett undantag från EU-rätten som vilar på folkhälsoargument, men får inte diskriminera utländska dryckesproducenter.

Etiketter:

Annonser