Syntetiska droger förbjuds i USA

WASHINGTON Det amerikanska representanthuset har röstat för att i USA förbjuda försäljning av syntetiska droger och andra föreningar vars effekter liknar cannabis, kokain och metamfetaminer.

Lagen avser underlätta för identifiering av kemikalier och blandningar, såsom Spice, som påverkar hjärnan på liknande sätt som exempelvis aktiva russubstansen i cannabis (THC).
De ska föras upp på en lista över strikt kontrollerade ämnen (Controlled Substance Act) som klass 1 narkotika, uppger republikanen Charlie Dent, som utformat lagförslaget, för AP.

Men även kunna förbjuda kemiska föreningar i syntetdroger som saluförs som “badsalter“ och “växtnäringar“, som har använts som ersättning för kokain och andra narkotika. Dessa kan fortfarande köpas öppet i några av USA:s delstater.

Myndigheten DEA (Drug Enforcement Administration) föreslås även få utökad tid att tillfälligt förbjuda preparat vars potentiella fara för folkhälsan man undersöker.

Ökad användning av designade syntetiska droger (ibland kallande nätdroger) och allvarliga biverkningar som kramper, ångestattacker och hallucinationer med åtföljande olyckor har påskyndat lagförslaget.

Vid omröstningen i torsdag om lagen (H.R. 1254, the Synthetic Drug Control Act.) röstade 317 för och 98 emot i representanthuset, men senaten måste också behandla ett liknande förslag.

Flera demokrater menade att lagen inte bara drabbar de som använder kemikalierna illegalt, utan även kan försvåra för forskare som vill studera deras farmaceutiska och medicinska potential.

Drug Policy Alliance, en grupp som vill se alternativ till hårda narkotikastraff, vänder sig mot lagen. Ett 40-tal delstater redan har kriminaliserat Spice och andra syntetiska droger. Om nya lagförslaget blir federal lag kommer fler att åtalas och dömas till långa fängelsestraff för distribution av mindre mängder syntetiska droger, varnar alliansen.

Etiketter:

Annonser