Växtdrogen khat förbjuds i Holland

HAAG Växtdrogen khat klassas som olaglig narkotika i Holland. Beslutet från landets regering i tisdags välkomnas av många, då stor del av smugglingen av drogen till Europa går via Amsterdams flygplats. I Sverige tog tullen ifjol 18,3 ton khat.

Tre ministrar meddelar i ett brev till nederländska parlamentet om beslutet att khat (kat, qat) ska föras in förteckning 2 i narkotikalagen. Detta delvis efter en undersökning av Trimbos institut som visar att den centralstimulerande drogen är ett problem bland många somaliska invandrare.

Hittills har import, försäljning och bruk av khat varit tillåten i Holland och Storbritannien. Tusentals ton khat smugglas från Östafrika till Europa via flygplatserna i Amsterdam och London. I Sverige har tuggande av drogen ökat, särskilt bland östafrikanska invandrare och lett till stora sociala problem.

Svenska tullen gjorde 2011 rekordbeslag på 18,3 ton av växtdrogen. Det mesta kommer via Schiphol-flygplatsen utanför Amsterdam.
– Stämmer uppgifterna om att Holland nu stoppar khat så är det mycket välkommet. Landet är ett nav i smugglingen till Europa och missbruket leder till gigantiska problem för användarna och deras anhöriga, säger Lars Hansson, narkotikaexpert på tullverket, till Drugnews.

Tullens sambandsman har dock ännu inte fått uppgifterna bekräftade av Europol, bara att drogen är på gång att förbjudas i Holland.

EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) i Bryssel har dock fått klart besked.
Han har länge drivit på för att khat ska stoppas, uppvaktade nyligen holländska justitieministern och har ställt frågor om harmoniserad narkotikalagstiftning till EU-kommissionen och EU:s ministerråd.

Han är mycket nöjd med beslutet av holländska regeringen.
– Nu återstår att övertyga även britterna. Dessutom måste vi arbeta vidare med stöd till offren för missbruket, och vi måste underlätta för människor att komma in i jobb och komma från ett utanförskap där droger kan bli en alltför lockande verklighetsflykt. Arbetet är inte avslutat, men tack vare det holländska beslutet idag har vi kommit en bra bit på väg, säger Olle Schmidt i en kommentar.

Khat har ofta betraktats som en mild drog. Men ny forskning visar att långvarigt tuggande ökar riskerna för stroke, och hjärt- och kärlproblem för användarna.

Etiketter:

Annonser