Massåtal i rekordstor sprithärva

SUNDSVALL Två 26-åriga män från Sundsvall åtalades i tisdags för att ha styrt en omfattande smuggling av sprit, öl och vin från Tyskland till främst Västernorrland. Ytterligare ett drygt 80-tal personer åtalas också för inblandning.

Tullen i Sundsvall avslöjade smuggelhärvan efter en razzia mot flera adresser i maj ifjol.
Totalt handlar det om över 195 000 liter öl, drygt 7 000 liter vin och drygt 7 000 liter sprit som i skytteltrafik inhandlats i gränsbutiker och transporterats via Skåne. Skattebortfallet beräknas till cirka två miljoner kronor.

– Det här är det största ärendet när det gäller alkoholsmuggling som Tullverket haft i Norrland. Det rör sig om en välorganiserad smuggling som engagerat ett stort antal chaufförer och medhjälpare – allt för att föra in så mycket illegal alkohol i landet som möjligt, säger Sven Eriksson, tullinspektör på Tullverkets norrlandsfunktion, i en kommentar.

Förutom att smuggla hem själva, så har även stora mängder köpts via internet och sålts vidare. Köparna har främst funnits i Västernorrland, men en del alkohol har även smugglats till Norge.

De 87 personer som nu åtalas vid Sundsvalls tingsrätt är i åldrarna 20 till 66 år. Ett 30-tal av dem misstänks ha deltagit eller hjälpt till i smugglingen, medan övriga för befattning med smuggelgods. Fem personer i ledande ställning åtalas för grovt smugglingsbrott. Dessutom har åtta personer åtalats i Stockholm i en annan del i härvan.

Utredningen har pågått i åtta månader och förundersökningen omfattar över 10 000 sidor. Såväl Åklagaremyndigheten, Skatteverket, Kronofogden och polisen har bistått, såsom tullen i Tyskland. Rättegången inleds på onsdag nästa vecka och beräknas pågå ända till slutet av maj månad.

Flera stora härvor med smuggelsprit, hembränning och doping har upptäckts i Sundsvallsområdet senaste åren.

Etiketter:

Annonser