“Håll ölen borta från fotbolls-VM“

RIO Fifas försök för att tvinga Brasilien ta bort alkoholförbud på idrottsarenor inför fotbolls-VM får kritik av IOGT International: “Fotboll handlar om kreativitet och frihet. Alkohol gör det inte!“

Förra veckan reste Fifas (fotbollens internationella organ, se tidigare Drugnews-artikel) representant runt i Brasilien och inspekterade arenor och andra förberedelser inför VM-spelen 2014.

Brasilien införde 2003 alkoholförbud på arenor för att minska våld och bråk och öka folkhälsan. Något som Fifas generalsekreterare Jerome Valcke inte gillar inför fotbolls-VM. Bland huvudsponsorer för spelen finns stora bryggerier.

– Alkohol är en del av VM så vi kommer se till att det finns. Ursäkta mig om jag låter arrogant men det är en fråga som vi inte tänker förhandla om, sade han nyligen.

Nu får Valcke svar av nykterhetsorganisationen IOGT Internationals ordförande Sven-Olov Carlsson.
“Nej vi ursäktar inte din arrogans och kan inte acceptera att Fifa är beredd att äventyra nöjet med spelen, barns och familjers säkerhet och den positiva sociala utvecklingen i brasilianska samhället“, skriver Carlsson i en blogg och i ett pressmeddelande.

Han uppmanar Fifa att läsa sina egna rekommendationer om socialt ansvarstagande, som slår fast att man ska se till att fotboll “speglar de högsta värdena i samhället“. Och genom sina bestämmelser och åtgärder, på och utanför planen, “bekämpa negativa influenser på spelet och ser till att de grundläggande värden respekteras“.

En WHO-studie genomförd i flera länder (inklusive Brasilien) visade att omkring 46 procent av våldfall kunde relateras till alkohol och att skadorna ökar med alkohol. Andra undersökningar visar att sponsring och reklam leder till tidigare alkoholdebut bland ungdomar och större konsumtion bland de som redan dricker.

Alkohol ses som ett utvecklingshinder, inte bara inom idrotten, utan över hela världen för utveckling och mänsklig värdighet. Och är den socialt mest skadliga drogen.
“Det är därför vi starkt stöder den brasilianska hälsoministern och uppmanar landets parlament att hålla fotbollsarenor fria från alkohol“, säger Sven-Olov Carlsson.

Han tillägger att fotboll handlar om kreativitet och frihet, medan alkohol inte gör det och undrar om Fifa låst fast sig i vinsttänkande. Sätt “människan före profiten. Låt oss frigöra fotbollen!“, avslutar han.

• Fotnot 1: Fifas egna ord om socialt ansvar (från hemsidan):
“Ensuring that the game of football reflects the highest values of society is essential to Fifa. Through its regulations and actions on and off the pitch, Fifa fights negative influences on the game and ensures that the fundamental values are respected.“

• Fotnot 2: Annan artikel av S-O Carlsson på samma tema: “What Uefa knows, that Fifa doesn’t…“

Etiketter:

Annonser