Samarbete stoppade amfetaminliga

MALMÖ Ett stort kriminellt amfetaminnätverk har sprängts i Europa efter internationellt tull- och polissamarbete. Sju män har åtalats i Malmö för inblandning i smugglingen av totalt 30 kilo amfetamin till Sverige.

Fem av männen, 45-62 år gamla, tre svenskar och två tyskar, åtalades i måndags vid Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Alla nekar och har vägrat svara på frågor under utredningen.

De misstänks för att ifjol smugglat in 20 kilo amfetamin till Sverige. Narkotikan överlämnades i ett hotellgarage i april ifjol framför utredarnas ögon. Men gripandena gjordes senare för att fånga in alla, både här och utomlands.
De riskerar straff på tio år fängelse vardera om de fälls.

Ytterligare två män – en svensk och en bulgar – i härvan har tidigare åtalats och varit i rätten i Malmö. Det handlade om införsel av 9,6 kilo amfetamin. De väntas få sina domar på fredag.

Men betydligt fler personer har varit inblandade på kontinenten, bland andra nätverk av tillverkare och smugglare i flera länder. En liga stoppades redan 2010 i Holland liksom flera laboratorier där. Det var då som tysk polis kunde tipsa svenska myndigheter om att en av de nu häktade svenskarna medverkade vid ett möte.

I höstas sprängdes också ett nätverk i Bulgarien och tre amfetaminlaboratorier stängdes, sammanlagt över 100 kilo av drogen beslagtogs då.

I utredningen har såväl svensk tull, polis och åklagare medverkat inom ramen för myndighetssamarbetet GOB, liksom hjälp av Europol och kollegor i Tyskland, Holland och Bulgarien.

– Det är ett skolexempel på hur grov organiserad brottslighet bör bekämpas. I bästa fall har vi lyckats strypa en kanal för införsel av amfetamin till Sverige, säger Elisabeth Novén Bäckström, chef för tullkriminalen i Malmö, till Drugnews.

Sammanlagda värdet av det amfetamin som stoppats i svenska delen av härvan är värt mellan 30 och 60 miljoner kronor i gatuled. Narkotikan misstänks varit avsedd för både svenska och norska marknaden. Dessutom har flera skjutvapen tagits i beslag.

Etiketter:

Annonser