Alkohol och narkotika hand i hand

KÖPENHAMN De flesta som prövar narkotika första gången är alkoholpåverkade. Det menar en dansk forskare och får stöd av andra.

Hon intervjuas i ett temahäfte från Nordens Välfärdscenter som fokuserar på unga och droger.

– De som prövar på droger för första gången gör det då de är berusade. De som fortsätter med drogbruket gör det så gott som alltid under ett berusat tillstånd. Och de som vill minska eller sluta med drogbruket har svårt att göra det på grund av alkoholen, säger Margaretha Järvinen vid Nationella Forskningscenter för Välfärd (SFI) och professor vid Sociologisk Institut vid Köpenhamns Universitet.

Järvinen hänvisar till den omfattande studien Youth, Drugs and Alcohol (Yoda) som hon medverkat i tillsammans med tre kollegor.

Alkoholens roll är grundläggande i våra samhällen när det gäller rusmedelsanvändning. Hon får stöd av Pekka Hakkarainen som är avdelningsdirektör på finska Institutet för hälsa och välfärd, THL.

– Om man ser på de personer som brukar droger förbrukar de också ofta mera alkohol än personer i genomsnitt, säger Hakkarainen.
Han efterlyser mer helhetsforskning och debatt, idag koncentrerar sig alkoholforskare på alkohol och andra drogforskare mest på illegala preparat.

Enligt danska Yoda-studien har 47 procent av unga män i åldrarna 18-19 år prövat cannabis minst en gång och bland unga kvinnor 30 procent.

Användning av narkotika bland högstadieelever verkar minska senare år i Norden, undantaget Sverige där utvecklingen legat still på en låg nivå (och ökat något bland gymnasiepojkar).
Mer statistik om de nordiska länderna finns i skriften där även ansvariga ministrar diskuterar bland annat preventionsarbete.

• Fotnot: Ladda ner “Fokus på unge og narkotika“ (pdf-fil, 84 sidor).

Etiketter:

Annonser