Fler svenskar grips utomlands

STOCKHOLM Antalet svenskar som är frihetsberövade utomlands har fördubblats till cirka 200 personer. En orsak är ett ökat och annorlunda resande än tidigare, enligt utrikesdepartementet.

Vanligaste orsaker till att svenskar frihetsberövas handlar ofta om brottsmisstankar som narkotika, ekonomiska brott, stölder och sexualbrott.

USA, Tyskland och Polen är de länder där svenskar ofta hamnar i fängelse, men många konsulära ärenden gäller även Thailand.

Förutom nämnda brottsmisstankar så är det ofta även visumproblem som ligger bakom att svenskar grips. Exempelvis att man stannar längre än visum eller landets regler tillåter.

UD:s stödjour för svenskar som hamnar i problem utomlands har utökats och är numer igång dygnet runt. Ärenden med frihetsberövade personer strömmar in hela tiden, uppger Jon Åström Gröndahl, kansliråd på UD till SR Ekot.

Man följer fall med fängslat yrkesfolk som journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien och Dawit Isaak i Eritrea. Men oftare svenskar på egna resor – de har blivit mer äventyrliga och går till nya platser, enligt UD.

Etiketter:

Annonser