Drog fyller sjukhus med brännskadade

ST. LOUIS En primitiv ny metod att tillverka metamfetamin i USA medför att tillverkare och andra i närheten kan skadas i oavsiktliga explosioner. Det innebär även problem för brännskadekliniker när många oförsäkrade patienter söker sjukhusvård.

Klinikerna fylls av tusentals ofta oförsäkrade patienter som brännskadats vid tillverkning av metamfetamin – en mycket beroendeframkallande drog. Eftersom brännskador kräver mycket avancerad specialistvård är vården mycket dyr, kostnaderna för sjukhusen blir så omfattande att åtskilliga brännskadekliniker i landet tvingats stänga, rapporterar Associated Press.

När större metamfetamin-laboratorier exploderat har fastigheter förstörts och bränder startat, men ofta har människor hunnit fly undan.
Men vid den alltmer mer vanligare nya “skaka och baka“-metoden blandas amfetaminets ingredienser i en två liters sodaflaska. De kemiska reaktionerna vid tillverkningen är mycket ostabil och minsta fel kan orsaka en kraftig explosion intill kroppen, vilket också ofta inträffar och orsaka skador från midja till ansikte.

Skadorna offret får är ofta svåra, förutom brännskador kan de bli blinda, få missformningar och kroppsliga defekter. Åtskilliga dödsfall har också inträffat. En delstat med många metamfetamin-olyckor är Indiana som haft ett 70-tal senaste 23 månaderna.
– Methtillverkare sitter med en eldkastare i sina händer, som en sheriff i Missouri utrycker det.

Nyhetsbyrån AP har kartlagt de specialkliniker i de delstater i USA där metamfetamin är vanligt förekommande och funnit att upp till en tredjedel av patienterna skadats vid tillverkning av narkotika. Endast tio procent var dem sjukförsäkrade, jämfört med 59 procent av andra patienter.

En genomsnittlig metamfetamin-relaterad brännskadad patienten kostar motsvarande cirka en miljon kronor i behandla och sjukhusvistelse. Många av dem skadas så svårt att de senare behöver rehabilitering och terapi och kanske inte kan återvända i arbete.

Förutom mänskliga tragedier talas om skattekostnader på uppåt hundratals miljoner dollar årligen i vårdkostnader när droglaboratorier exploderar.

Etiketter:

Annonser