Svartspritskandal på Bolagsverket

SUNDSVALL Nio medarbetare på statliga Bolagsverket i Sundsvall har åtalats för inblandning i den omfattande smuggelhärvan med alkohol. En handläggare som sålde svartsprit till personalen har tvingats sluta – mot ett rejält avgångsvederlag!

Mannen var inte bara fackets representant på Bolagsverket, utan misstänks även för att sålt insmugglad vin, sprit och öl till kollegorna. Han tillhör de 90-tal personer som nyligen åtalades i den omfattande härvan, i hans fall gäller det olovlig befattning med smuggelgods.

Det framgår i förhörsprotokoll som Sundsvalls Tidning tagit del av att tullverket fick vetskap om mannen via hans kontakter med en av huvudmännen i nätverket. Handläggaren skickade beställningslistor om billig svartsprit och vinstberäkningar till arbetskamraterna via bland annat jobbdatorn, vilket tyder på en omfattande handel.

Huvudmannen uppger att handläggaren nog köpte tio pallar alkohol av honom, medan han menar att det var mindre. Han erkänner inte brott, utan uppger att han själv kört lågskattealkohol från Tyskland till Norrland.

Men han tillstår att han undersökt möjligheter att starta företag i Tyskland och en svensk webbsajt för sprithandel.
– Mitt stora intresse i det här har varit att vi ska få det likadant som i Skåne. Hitta ett sätt att minska avståndet till Tyskland, säger han i förhören.

Nu avslöjas att han tvingats lämnat anställningen på Bolagsverket mot ett vederlag på 132 000 kronor, däremot väntar inga arbetsrättsliga följder för de andra åtta åtalade på företaget.
– Men vi har framfört till alla hur ytterst allvarligt vi ser på det här. Bolagsverket arbetar ju mycket med frågor kring ekobrott, säger generaldirektör Annika Bränström till ST.

Smuggelligan leddes från Sundsvall, men vidarebefodrade alkohol i både Sverige och Norge, och hann totalt föra in 197 000 liter öl, 7 000 liter vin och 2 000 liter sprit innan verksamheten stoppades förra året. Alkoholhärvan är en av de största i landet och rättegången inleddes förra veckan. Såväl smugglare, näthandlare, en alkoholspeditör, langare och köpare ställs inför rätta under våren.

Etiketter:

Annonser