Sålde 11 ton snus via nätet – åtalas

STOCKHOLM En man och en kvinna som sålt över 11 ton snus till andra EU-länder via en svensk nätbutik har åtalats för grov smuggling vid Stockholms tingsrätt.

De misstänks ha sålt 11,1 ton snus mellan augusti 2008 och februari 2011 via internet, rapporterar Tobaksfakta.

Det är internationella åklagarkammaren i Stockholm som åtalat paret och yrkar på drygt 2,7 miljoner kronor i böter och för snusintäkterna.

Åtalet är en följd av att finländska Cancerfonden och Action on Smoking and Health anmält omfattande försäljning av svenskt nätsnus. Försäljning bryter mot EU-direktiv och svenska regler om utförsel av snus inom EU.

Parets företag ligger i Stockholm. Bevis har hittats efter bland annat en husrannsakan hos den cirka 70-åriga mannen och i mejl till den 37-åriga kvinnan.

• Häromdagen publicerade två brittiska forskare en rapport om att svenskt snus otillåtet säljs i stor mängd till andra EU-länder. Försäljningen sker bland annat via 80-talet nätbutiker, varav flera är registrerade i Sverige.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser