Beslut stänga krogar tidigare i Göteborg

GÖTEBORG Krogarnas serveringstider för alkohol i Göteborg ska tidigareläggas från 05 till senast 03 på nätterna. Det röstade stadens sociala resursnämnd för i onsdags. Den heta frågan ska nu vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige.

En majoritet stödde förslaget om att korta utskänkningstiden till senast 03, istället för som idag 05 som 16 krogar har. Förhoppningen är att alkoholrelaterat bråk och våldsbrott på nätterna ska minska.

– Nu har det gått igenom första instansen, det känns bra. Det är viktigt att gå vidare med det här, sade sociala resursnämndens ordförande Dario Espiga (S) till Göteborgs Posten.

Oppositionen är dock mycket kritisk till beslutet. Särskilt Folkpartiet och Moderaterna hade velat utreda frågan mer.
– Om en majoritet nu vill stänga krogarna tidigare bör man också utreda vilka konsekvenser det för med sig. Det kan handla om svartklubbar, mer folk som rör sig ute nattetid, vilka resurser som då måste sättas in, för att ta några exempel, säger ledamoten Johan Fält (M) i ett pressmeddelande.

Ärendet går nu vidare till Göteborgs kommunstyrelse och kommunfullmäktige för slutligt avgörande. Förslaget gäller att korta serveringstiden på stadens krogar och klubbar från nästa år, sista beställning av alkohol blir i så fall före tre på natten.

Det var efter att polisen sammanställde statistik om att många våldsbrott anmäldes kring nattöppna krogar som frågan aktualiserades. En alkoholforskare kom fram till att en tidigare stängning skulle kunna minska alkoholrelaterat misshandel och annat stök.

Flera krögare anser sig överkörda och att man inte fått komma till tals i debatten.
Många tycker att en storstad behöver ett sent nöjesliv för att locka turister. Och att otrygghet och bråk inte bara handlar om krogarnas öppettider, utan även om att komma till rätta med fylleri, svarttaxi, dåliga allmänna kommunikationer och dålig belysning på nätter.

Etiketter:

Annonser