Cannabis dubblar risk för trafikolyckor

HALIFAX/LONDON Bilförare som röker cannabis upp till tre timmar före de kör nära fördubblar risken att orsaka en trafikolycka. Det hävdas i en ny rapport som granskat nio studier med drygt 49 400 personer.

Metastudien är gjord av forskare vid Dalhouse University, Nova Scotia, i Kanada och publiceras nu i en artikel i British Medical Journal. De har sammanställt undersökningar runt världen där förare varit inblandade i allvarliga eller dödliga trafikolyckor.

De fann att förare som konsumerat cannabis före färden löper nära dubbel risk att orsaka en allvarlig olycka jämfört med de som inte är påverkade av alkohol eller andra droger.

Cannabis försämrar bland annat hjärnans motoriska funktioner som är viktiga för trygg körning, enligt forskarna.

Detta är den första översyn som gjorts av cannabis risk för trafikolyckor, tidigare studier har haft problem att skilja ut drogens effekter från alkohol och andra substanser.

Cannabis är den vanligaste illegala drogen i världen och upptäcks alltmer även i trafiken. I en studie vid vägkanten med 537 förare i Skottland 2007 sedan svarade 15 procent av deltagarna, i åldrarna 17-39 år, att de någon gång rökt cannabis och kört bil inom 12 timmar.

• I Storbritannien har drogers roll i trafikolyckor uppmärksammats alltmer och krav rests mer drogtester längs vägarna. Bland annat efter en 14-årig flickas kördes ihjäl 2010 av en drogpåverkad förare, rapporterar Daily Mail.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser