Dagliga alkotester istället för fängelse

LONDON Britter dömda för allvarlig alkoholrelaterad brottslighet ska i ett pilotprojekt erbjudas elektronisk armband som dygnetrunt mäter alkoholhalt i kroppen för att kontrollera nykterhet som ett alternativ till fängelsestraff.

Londonpolitiker vill pröva modellen från South Dakota i USA där man med fotboja och blåsapparater ofta kontrollerar nykterhet hos dömda för rattfylleri, misshandel och andra alkoholrelaterade brott.

En domare dömer den åtalade till att vara nykter, antingen får denne gå och blåsa två gånger om dagen eller förses med elektronik som mäter alkoholhalten i kroppen varje halvtimma. Om personen ertappas med att dricka, så tas han omedelbart in i fängelse och får sitta av ett kortare straff.

Nu ska London i ett pilotprojekt från i sommar testa modellen, fast med elktroniska armband istället.
– Utrustningen kontrollerar den dömdes nykterhet, avsikten är att vi ska få den dömde inse att hans beteende när han dricker alkohol är oacceptabelt, säger Kit Malthouse, vice borgmästare i London, till BBC.

Försöket är tänkt omfatta upp till 300 dömda och inrikesministeriet har utlovat 4,4 miljoner kronor för starten.

Alkoholrelaterad brottslighet orsakar årligen samhällskostnader uppåt 220 miljarder kronor i England och Wales. Alkovåld är vanligt särskilt när krogarna stänger på nätterna.

Men dels handlar kontrollen om en teknik som inte använts tidigare i Storbritannien och kräver ändrad lagstiftning. Dels har idén fått både brittisk och amerikansk kritik för att vara drakonisk och ett ineffektivt sätt att behandla
Människor med allvarliga alkoholproblem.

– Det låter som en populistisk åtgärd, straff istället för att motivera till behandling. Att bara försöka tvinga dem sluta dricka hjälper nog ingen speciellt mycket, säger Eric Appleby, VD vid organisationen Alcohol Concern, till BBC.

Nu ska utrustningen testas innan försöket inleds i sommar.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser