Britter ser över khat-regler

BRYSSEL/STOCKHOLM Den omfattande smugglingen av khat till Europa kan komma att strypas framöver. Nu ser även Storbritannien – som sista läcka i EU – över möjligheterna att förbjuda växtdrogen och vill ta del av svenska erfarenheter.

Den centralstimulerande drogen khat (kat, qat, chat) som smugglas från Östafrika i hundratals ton varje vecka till Europa via Nederländerna och Storbritannien har lett till stora sociala problem för missbrukare och deras familjer.

Det är främst i avgränsade invandrargrupper från Somalia och Etiopien som drogen tuggas. Efter skörd måste den nå användarna inom några dagar innan den förlorar i russtyrka, vilket gjort att ett logistiskt välordnat smuggelnät växt fram. Flygplatser i Amsterdam och London har blivit viktiga inkörsportar, för vidare transport inom EU som narkotikaklassat drogen.

Sverige narkotikaklassade växtdrogen i slutet av 1980-talet, men smugglingen är omfattande via frizonerna i EU. Ifjol beslagtog svenska tullen rekordmycket – 18,3 ton khat! Drogen har medfört stora intäkter för smuggelligorna, men även för importavgifter för Nederländerna och Storbritannien.

Nyligen meddelade dock nederländska regeringen att landet ska nu förbjuda drogen efter att sociala problem konstaterats i dess spår. Därför riktas blickarna på hur britterna ska göra, där drogen alltjämt betraktas som en grönsak.

Bland andra svenska EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) har drivit på för att EU ska stoppa khat och han uppvaktade Nederländerna. Han har nu även skrivit brev till Storbritanniens regering om frågan.

I måndags fick han svar från brittiska inrikesministeriet om att man nu låter sina drogexperter se över hälsoskador av khat, landets narkotikalagstiftning och vill ha information om de svenska erfarenheterna.

– Det vore positivt om Storbritannien kan täppa sista hålet till EU för drogen. Det verkar finnas stort intresse för det nu. Det vore bra om svenska regeringen också agerar mot britterna, både på EU-nivå och direkt, säger Olle Schmidt till Drugnews.

En regeringskälla uppger för Drugnews att det inte förs några särskilda samtal om khat mellan länderna, men att det i år erbjuds flera tillfällen, i samband med att nya alkohol- och narkotikastrategier ska tas fram i unionen.

Khat har mest uppmärksammats som socialt problem, men nya rön pekar på att drogen även kan ge hjärt- och kärlsjukdomar.

• Fotnot: Läs även EU-parlamentarikern Olle Schmidts blogg och länk
där till brevsvaret från Lord Henley på brittiska inrikesministeriet.

Etiketter:

Annonser