Kreml serverar egen vodka

MOSKVA Rysslands maktcenter Kreml har skapat sitt eget varumärke, “Kremlin Award“. När det ska serveras konjak vid presidentmiddagar, tas den egna sorten fram. Men nu har också en vodka lagts till i sortimentet.

Den nya speciellt, för presidentmiddagar, framtagna vodkan presenterades på ProdExpo 2012-mässan i Moskva i tisdags. Fyra olika destillerier är involverade i tillverkningen och endast bästa sädeslag och etanol används.

– Vodkan har redan serverats vid tillställningar i Kreml, säger Viktor Khrekov, talesperson vid presidentens administration, till RIA.

Han vill inte spekulera om vodkan kan bli tillgänglig utanför Kreml, men åtminstone en rysk nätbutik har nu vodkan till salu för motsvarande 177 kronor för en halvliter på sin hemsida.

Tidigare har den ryska presidentadministrationen låtit ta fram en serie konjaksorter tillverkade i Armenien.

Varken president Dmitrij Medvedev eller hans föregångare och troliga efterträdare Vladimir Putin har uttryckt förkärlek till vodka. De uppges föredra champagne vid officiella tillfällen och Putin ryktas ha en egen ölsort för mer informella tillfällen.

Men Putin – som väntas vinna presidentvalet nästa månad – framhålls ofta också som hälsomedveten och måttlig med alkohol. Och ledarparet stöder försök att minska ryska alkoholfloden och de omfattande skadorna – med högre priser och minskad tillgänglighet.

Samtidigt “lånar“ några ryska vodkatillverkare politikers och kändisars namn som logotype och dragplåster. Exempelvis vodkastorsäljarna “Putinka“ och “Medvedevka“. Något som både upprör och roar.

Etiketter:

Annonser