Cannabisaktion vid polsk riksdag

WARSZAWA I en kampanj för att liberalisera Polens narkotikalagar demonstrerade och rökte marijuanaaktivister på utanför landets parlament i fredags.

En polsk välkänd politiker, Janusz Palikot från det vänsterorienterade partiet Palikot’s Movement, och flera andra aktivister demonstrerade i fredags utanför det polska parlamentet. I snöyra och under övervakning av polisen tände de marijuanacigaretter och ropade slagord:
“Grow it, Smoke it, Legalize it.“

– Jag är osäker på om det verkligen är marijuana de rökte, men vi har gripit tre personer för innehav och håller på och testar beslaget, sade polisbefälet på plats Maciej Karczynski till AP.

Aktivisterna kräver en avkriminalisering av eget innehav och konsumtion av marijuana. De menar att det är hyckleri att Polen som en storproducent av vodka tillåter alkohol, men straffar användare av “lätta droger“ upp till tre års fängelse.

Ifjol mildrades straffskalan och små mängder marijuana för eget bruk tilläts i Polen. Men aktivisterna menar att det är otillräckligt och vill legaliserar drogen. Grannlandet Tjeckien har gått längre och sedan 2010 avkriminaliserat mindre innehav av de flesta narkotikasubstanser.

Etiketter:

Annonser