“Minska alkoholskador via WHO“

OXFORD En hälsoexpert uppmanar WHO att ta fram en bindande konvention för att striktare reglera alkohol och minska skadorna. Alkohol orsakar över 2,5 miljoner dödsfall varje år – mer än aids, turberkolos och malaria.

Det är indiska hälsopolitiska experten Devi Sridhar, verksam vid universitetet i Oxford, som i en artikel i tidskriften Nature uppmanar WHO att agera mer mot alkoholskador.

− För människor med medelinkomster, vilka utgör hälften av jordens befolkning, är alkohol den största hälsorisken, större än övervikt, stillasittande och tobak, citeras Devi Sridhar av Live Science och Accent.

WHO:s kartläggning av alkoholmissbruk och den globala strategin som antogs för två år sedan och är en rekommendation för världens länder, räcker inte enligt Devi Sridhar. Hon anser att världshälsoorganisationen bör reglera alkohol på internationell nivå och tvinga de 194 medlemsländerna att införa minimiregler med exempelvis åldersgräns, nolltolerans mot rattfylleri och förbud mot specialerbjudande om fria drinkar.

WHO är enda organet som kan främja hälsa med stöd av internationell rätt. Och man bör göra alkohol till nästa mål, anser Sridhar. Men under de drygt 60 åren har WHO endast utnyttjat detta vid två stora avtal – ett om spårning av sjukdomsutbrott och ett om tobakskontroll.

Alkoholregler av WHO skulle tvinga länder att stärka svaga dryckeslagar och bättre tillämpa regler som redan finns. Och länders hälsodepartement skulle få en starkare inrikes förhandlingsposition mot ekonomiska intressen, resonerar Devi Sridhar.

Etiketter:

Annonser