Unga som ser föräldrar fulla dricker mer

TRONDHEIM Ungdomar som sett sina föräldrar fulla kan själva senare få riskabla dryckes- och drogvanor. Sambandet är tydligare för pojkar än för flickor, framgår av en norsk studie.

I undersökningen tillfrågades skolelever i Nord-Trøndelag i mitten av 1990-talet om hur ofta de sett sina föräldrar berusade. Det följdes upp fyra år senare då de tillfrågades om egna rusvanor.

I en artikel i norska läkarföreningens tidning (Tidsskriftet, nr 4 2012) om studien framgår att fler unga som hade sett föräldrarna berusade, uppgav att de varit berusade mer än tio gånger, jämfört med kompisar som inte sett det, enligt författarna.

Kopplingen var tydligare för pojkar än flickor. Men båda gender rapporterade i större utsträckning ha prövat narkotika om de sett sina föräldrar fulla.

– Det är svårt att säga något om direkt orsak och verkan, men resultatet tyder på att föräldrarnas alkoholvanor påverkar den yngre generationen, säger Siri Håvås Haugland, avdelningschef vid kompetenscentret om rus i mellersta Norge och stipendiat vid institutet för samhällsmedicin, NTNU i Trondheim, i en kommentar.

Etiketter:

Annonser