Polisen vill rensa bort uppdrag

STOCKHOLM Passutfärdande, fylleceller, hittegods och omhändertagande av djur. Det är arbetsuppgifter som rikspolischefen Bengt Svenson vill att andra myndigheter och kommuner tar över för att polisen ska kunna fokusera på kärnverksamheten.

– Man måste överväga vad nyttan är att polisen håller på med en massa andra saker. Det handlar om uppgifter som besvärar helheten. Om vi inte blir av med motsvarande resurser innebär det att vi skulle kunna prestera bättre på våra kärnuppgifter, säger Bengt Svenson till Dagens Nyheter.

Han anser att dagens breda arbetsfält av uppgifter riskerar splittra polisens verksamhet. Även om polisens resurser ökat senare år så har andelen lösta vardagsbrott minskat inom flera områden.

Andra ansvarsområden som rikspolischefen vill bli av med är inspektion av hotell och farliga istappar och tillstånd för demonstrationståg. Även handräckningar vid transporter som andra myndigheter och kommuner begär hjälp med, exempelvis skjutsa personer till ungdomshem, vill han slippa – då polisen ofta tvingas avbryta andra uppgifter för dessa uppdrag.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Etiketter:

Annonser