Otydlig alkoholpolicy i ungdomsidrott

STOCKHOLM Tre av fyra tonåringar tycker idrottsföreningar ska tala mer om riskerna med alkohol i kombination med träning, enligt en enkät från IQ. Få anser att ungdomsidrottens alkoholregler är tydliga.

Alkohol och idrott är ofta i fokus numer. Inom ungdomsidrotten är de flesta överens om att alkohol inte hör hemma. Många föreningar har policys, men de är otydliga.

Det visar en enkät av Systembolagets dotterbolag IQ som driver ett samarbete med Riksidrottsförbundet för att ungdomsidrotten ska bli en alkoholfri miljö.

Av 513 tillfrågade ungdomar i åldrarna 15-17 år anser knappt fyra av tio att reglerna om alkohol är tydliga i deras förening. Och 75 procent vill att föreningarna ska tala mer om riskerna med alkohol och träning, (en uppgång från 57 procent i fjolårets enkät).

– Undersökningen visar ett ökat intresse bland ungdomar att lära mer om riskerna, det är ju ett incitament att mer lyfta alkoholfrågan. Och uppenbarligen finns ett glapp mellan att ha regler och att praktisera dem på lagnivå, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ, till Drugnews.

Riskerna att kombinera alkohol och träning är dels fysiologiska, att skada kroppen. Men även träningseffekten påverkas negativ av alkohol som är kaloririk, gör att man dagen efter inte orkar prestera på topp, försämrar proteinsyntesen och bildandet av nya muskler.
Så alkohol bör helt undvikas vid seriös träning.

I enkäten uppgav över hälften att det skulle vara lättare att avstå alkohol om det fanns en överenskommelser i idrottsföreningen om att inte dricka.

Riksidrottsförbundet hoppas att den gemensamma satsningen IQ Star ska leda till mer diskussioner om alkohol.
– De allra flesta håller nog med om att ungdomsidrott ska vara en alkoholfri miljö. Med IQ Stars vill vi erbjuda ledare och aktiva en verktygslåda som underlättar en diskussion kring frågor som handlar om alkohol och idrott, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande RF, i en kommentar.

Undersökningen gjordes i början av året av Xtreme Nordic på uppdrag av IQ. Tre av fyra av de 513 deltagarna uppgav att de idrottar eller tränar regelbundet och majoriteten är eller har varit med i ett lag eller idrottsförening.

Etiketter:

Annonser