Beslut om VM-ölet försenas

BRASILIA FIFAs: krav på ölförsäljning under fotbolls-VM 2014 splittrar Brasilien. Avgörande om att tillfälligt lyfta dagens alkoholförbud på arenor försenas ytterligare.

Lagförslag med ramar för att ge FIFA och VM-arrangörerna klartecken med att gå vidare med förberedelserna av spelen skulle ha beslutats av politikerna för ett par veckor sedan. Uppsköts till denna vecka, men drar efter turer i en kommission, ytterligare ut på tiden.

En av stötestenarna är alkoholförsäljning på sportarenor, vilket är förbjudet sedan några år i Brasilien för att minska bråk och våld. FIFA har ställt krav på ölförsäljning under spelen på tolv arenor, delvis då en av huvudsponsorerna är Budweiser.

FIFA anser att öl och fotboll hör ihop och var en förutsättning för att Brasilien skulle få arrangemangen. Motståndare varnar för att våldet, som minskat, riskerar återvända i så fall. Medan tillskyndare menar att säkerhet ska säkras och att alkoholförbudet återinförs efter VM.

Även andra frågor såsom varumärkesskydd och elektroniska visa för utländska besökare under fotbolls-VM klaras upp. Även om kommissionen skulle godkänna lagen, om ett par veckor, så måste även underhuset och senaten ge klartecken innan slutligen presidenten ska underteckna det.

VM-planeringens försening bekymrar flera. “Det är inte bara FIFA som är orolig, utan vi är alla oroliga nu“, säger kongressledamoten Vicente Candido, som skrev lagförslaget, till AP. Andra tänker fortsätta att kämpa mot att lätta på alkoholförbudet.

Etiketter:

Annonser