Två poliser körde rattfulla

NORRKÖPING Två polismän i Norrköping har var för sig ertappats grovt onyktra vid ratten vilket fått rättsliga följer. Den ene döms till två månaders fängelse, den andra har nu åtalats.

Den förste upptäcktes i juni ifjol vid en nykterhetskontroll och eftersom han var påverkad, så tog kollegorna körkortet. Men mannen, som var ledig vid tillfället, hoppade ändå in i bilen och körde iväg och ertappades igen. Alltså två grova rattfyllerier samma dag.

Nyligen dömdes han till fängelse i två månader för grovt rattfylleri och olovlig körning. Sitt arbete får han dock behålla beslutade RPS personalansvarsnämnd, rapporterar SR P4 Östergötland.

Den andra polisen åtalades i veckan för grovt fylleri och dataintrång. I slutet av november hade han kört till och från polishuset flera mil med 1,36 promille alkohol i blodet.

Förutom grovt rattfylleri så åtalas han nu även för dataintrång efter att gått in i polisens dataregister och kollat på uppgifter om sig själv. Han erkänner båda åtalspunkterna, enligt Norrköpings tidningar.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser