Knarkhundar på Landskronaskolor

LANDSKRONA Knarkhundar ska börja användas i vår på skolor i Landskrona i ett utvidgat samarbete mellan kommunen och polisen med målet att minska användning av droger bland elever.

– Vi tar nu ytterligare ett steg i vårt samarbete med polisen. Droger ska inte finnas i skolan och vi vill förebygga det. Detta kan minska droganvändningen bland våra ungdomar i staden, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande (FP), i ett pressmeddelande.

Enligt initiativtagarna är det inga enskilda händelser som ligger bakom det ovanliga beslutet, utan främst avsett i förebyggande syfte. Men det är känt att drogproblem förekommit bland ungdomar i staden och nyligen nystades en stor haschhärva upp med både unga langare och köpare.

I det ettåriga projektet kommer främst gymnasieskolor får besök av poliser med knarkhundar, men även grundskolor kommer teamet att besöka. Polisen tillsammans med tjänstehundar och skolledning ska vid kontrollerna söka igenom skolans allmänna utrymmen som korridorer, toaletter och andra gemensamhetsutrymmen.

Även lärarrum ska sökas igenom efter droger. Däremot får inte hundarna nosa på eleverna eller besöka dem i klassrummen. Angående elevskåp så får respektive rektor bestämma. Om hunden markerar mot ett visst skåp så kan polisen om skälig misstanke finns besluta om en s.k. husrannsakan på plats.

Det är första gången som narkotikahundar används som del i drogförebyggande åtgärder i Skåne.
– Ingen ska komma i kontakt med narkotika på någon av våra skolor och vi förutsätter att det inte kommer att påträffas. En drogfri skola är en förutsättning för att erbjuda eleverna arbetsro och kunskapsinhämtning, säger Tomas Johansson, chef för utbildningsförvaltningen i Landskrona stad, i en kommentar.

Metodiken har tidigare prövats vid skolor i Jämtland och ursprungligen kommer arbetssättet från Norge.

När information om att hundpatruller ska besöka i skolorna i Landskrona gick ut i fredags, så var det en nyhet även för de flesta lokalpolitiker. Socialdemokraten Leif Olin, vice ordförande i utbildningsnämnden, var kritisk och förkastade spontant planerna för att bland annat “misstänkliggöra alla elever“, enligt Helsingborgs Dagblad.

• Landskrona var först i landet med slumpmässiga drogtester på högstadieelever. Försöket avbröts sedan Skolinspektionen kritiserat dem, men Justitieombudsmannen hade inga invändningar så länge frivilligheten att delta var tydlig. Enligt Landkrona-Posten har Skolinspektionen i nuläget inget att invända mot de nu planerade kontrollerna.

Etiketter:

Annonser