Sänkt straff för full med samurajsvärd

STOCKHOLM Högsta domstolen sänker straffet för en kraftigt berusad man som tidigare dömts för mordförsök efter att attackerat sin sambo med samurajsvärd. Han får nu istället fem års fängelse för “synnerligen grov misshandel“.

Den 31-årige mannen och flickvännen hade druckit vin och sett på skräckfilm i hemmet utanför Umeå förra våren. Sent på natten högg han henne flera gånger med ett svärd minst tio gånger och hon fick livshotande skador, men överlevde.

Mannen har uppgett att var kraftigt berusad, blev rädd när han väcktes och kände sig hotad, och inte visste vad han gjorde. Men att han inte haft för avsikt att skada henne.

Tingsrätt och hovrätt fann det inte bevisat att han haft uppsåt till brottet, men att det inte behövdes då han berusat sig frivilligt. I hovrätten dömdes den 31-åringen till åtta års fängelse för försök till mord.

Men tidigare praxis om “självförvållat rus“ har efter ett par HD-domar ändrats. Vilket onsdagens lindrigare dom är en följd av.
– Man ska inte dömas vare sig hårdare eller lindrigare för att man varit påverkad, utan för brottet som sådant. Det är grundprincipen, säger justitierådet Martin Borgeke på HD till Drugnews.

HD anser att det är bevisat att mannen hade uppsåt till en mycket allvarlig misshandel, men inte att döda henne. Och dömer honom därför för synnerligen grov misshandel till tre år kortare fängelsestraff.

I domen står även att ett “brotts straffvärde kan påverkas i sänkande riktning om den tilltalade till följd av en allvarlig psykisk störning haft nedsatt förmåga att inse gärningens innebörd eller anpassa sitt handlande“.

Och hans förmåga att inse detta var nedsatt på grund av alkoholpåverkan. Han hade tidigare vid något tillfälle uppträtt på avvikande sätt i berusat tillstånd, men aldrig – såvitt känt – tillgripit våld mot person.
“Det som har inträffat måste därför betecknas som en för XX avvikande alkoholreaktion. Den kan alltså inte ses som självförvållad. Därmed bör hans psykiska tillstånd fullt ut beaktas vid bedömande av straffvärdet“, står det i domen.

Den ändrade rättspraxis efter de nya HD-domarna om gärningsmän, som varit påverkade av alkohol eller andra droger vid brott, kommer säkert att fortsätta debatteras. Kritiker har varnat för att mördare, våldtäktsmän och rattfyllerister kan komma att gå fria.

Men det tror inte justitierådet Martin Borgeke.
– Den nya ändringen får nog mer en teoretisk än en praktisk betydelse. Men det handlar ju även om rättssäkerhet för den enskilde, säger han.

• Fotnot: Domen (avidentifierad) finns att läsa via Högsta domstolen (mål nr B 4234-11, pdf-fil, 23 sidor).

Etiketter:

Annonser