Beslut försenas om nattöl i Göteborg

GÖTEBORG Beslutet om när Göteborgkrogar får servera sista drinken nattetid – kl. 03 eller 05 – skjuts upp. Socialdemokraterna har svårt att bestämma sig.

Kommunens sociala resursnämnd röstade i februari för att korta utskänkningstiden till 03 för Göteborgskrogarna. Och på onsdags skulle frågan upp i kommunstyrelsen.

Men politikerna är oeniga. M och FP vill tillåta mer generösa nattider, medan KD, MP och V vill begränsa till 03 för att minska våldsbrott och fylleri.

Kommunalrådet Dario Espiga (S), som drivit på för att korta utskänkningstiden, kommer att begära bordläggning. Partiet har svårt enas.
– Vi vet inte om vi är överens eller inte. Vi är inte klara med våra diskussioner i vår fullmäktigegrupp och ska ha ett nytt möte, säger han till Göteborgs Posten.

Göteborgs tidigare starke man, kommunalrådet Göran Johansson (S), och SSU i staden anser att krogar bör få fortsätta servera till fem.

Polisanmälningar om alkoholrelaterade störningar och våldsbrott har varit många kring stadens nattställen senare år, även om de minskade något ifjol. En alkoholforskare utredde frågan och hänvisade till att Norge genom tidigare stängning stävjat fylleri och bråk.

Men motstånd finns från såväl krögare som flera politiker och ungdomskretsar. En protestlista på nätet mot tidigare stängning har hittills samlat cirka 13 000 namn.

När frågan nu kommer upp i kommunstyrelsen och fullmäktige för avgörande är oklart. Enligt förslaget ska alkoholtillstånden för de 16 krogar som får servera fram till 05 fasas ut i år och från nästa år gäller senast 03.

Även andra insatser pågår för att öka tryggheten nattetid i centrala Göteborg – bättre belysning, beivra svarttaxi och öka kollektivtrafiken.

Etiketter:

Annonser