Hårdare tag mot rattfylleri i Chile

SANTIAGO Chile inför skärpta regler mot rattfylleri. Promillegränsen sänks till 0,3 och straffsatserna omfattar såväl risk bli att av med körkortet för alltid som fängelse.

De hårdare lagarna som undertecknades i fredags och trädde i kraft i måndags är avsedda att stävja en omfattande onykterhet på de chilenska vägarna.

Nu sänks gränsen till rattfylleri från 05, till 03 promille och för grovt brott från 1 till 0,8 promille. En förare som ertappas påverkad kommer framöver förlora körkortet två år första gången och nästa för alltid.
Från 0,8 alkoholpromille blir det dessutom fängelsevistelse.

Av de cirka 1 600 personer som avled i trafiken ifjol, var hälften av olyckorna alkoholrelaterade, enligt Ekots korrespondent som kallar nya reglerna en “kulturrevolution“.

Det är inrikesminister Rodrigo Hinzpeter som drivit på skärpningen mot och såväl en informationskampanj om de nya reglerna om “nolltolerans“ och 60 000 alkoholtester av förare per månad planeras. Även samtal om att begränsa alkoholreklam och höja alkoholskatter förs i landet, enligt Santiago Times.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser