Ryska Karelen går med i ECAD

2001-02-12 18:18 (DrugNews/SL)
PETROSAVODSK Sju städer i ryska republiken Karelen har anslutit sig till ECAD, Europeiska städer mot narkotika. Därmed är Ryssland – med 23 medlemsstäder – ett av den drogrestriktiva organisationens medlemstätaste länder.

Närmare 250 städer i Europa har nu undertecknat den narkotikarestriktiva s k Stockholmsresolutionen. Förutom huvudkontoret i Stockholm har ECAD ett regionkontor i S:t Petersburg.
Ett hundratal personer inom rättsväsende, administration, vårdsektorn etc. deltog på den första internationella drogkonferensen i karelska huvudorten Petrosavodsk i slutet av januari. Ove Rosengren, förbundsordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, talade om de svenska erfarenheterna och Per Johansson, förbundssekretare RNS, berättade om det svensk-ryska projektet Drugbox. 800 lådor med specialframtaget informationsmaterial på ryska överlämnades.

Ryska Karelen, nordost om S:t Petersburg, har liksom övriga Ryssland efter Sovjets sönderfall ökade problem med droger: heroin från söder, växande inhemskt missbruk och transitsmuggling över den finsk-ryska gränsen. 1500 heroinmissbrukare har registrerats i området, men experter bedömer att uppåt 7000 heroinister finns där. Av de 75 hiv-positiva som noterades i fjol, var 50 narkotikamissbrukare. Antalet narkotikapoliser är endast 37, men håller på att förstärkas med 12 poliser.

ECAD:s rysslandsansvarige George Zazulin, tidigare chef för narkotikapolisen i Leningrads län, undersöker möjligheten att i ett projekt pröva nya arbetssätt mot droger, enligt svensk restriktiv modell, i ryska Karelen.

Läs mer i DrugNews:
Nya ECAD-städer i Ural

Etiketter:

Annonser