Fler platser kan bli rökfria

ÖSTERSUND Regeringen vill att rökförbud införs på fler allmänna platser, exempelvis perronger. Särskilt för att skydda barn från hälsofarlig tobaksrök.

Folkhälsoinstitutet har fått i uppdrag att efter framgångarna med rökförbud på serveringar och inom sjukvård och barnomsorg gå vidare mot passiv rökning.

– Trots de positiva effekterna som den här lagändringen förde med sig, utsätts fortfarande 15 procent av befolkningen för passiv rökning minst en gång per vecka. Det här är uppgifter vi har tagit fram i den nationella folkhälsoenkäten, säger Matz Larsson, chef för tillsynsavdelningen på FHI, till Ekot.

Tobaksröken är farlig inte bara för rökaren, utan även omgivningen och utökad rökfrihet kan även förhindra att ungdomar börjar röka, hoppas regeringen som i sitt ågärdsprogram för ANDT-politiken hänvisar till studier.

Tågperronger, väntkurer under tak, entréer till offentliga lokaler och utomhusserveringar är några platser som bland andra allergiker vill ha rökfria.

Folkhälsoinstitutet ska senast 1 december 2013 redovisa uppdraget till Socialdepartementet.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser