Ljusare rapport från Mexiko

MEXICO CITY Trots fasansfulla rapporter om knarkkartellernas våld i Mexiko, så finns även positiva rapporter. Exempelvis är gränsstaden Ciudad Juarez numer “bara“ världens näst våldsamma stad.

I staden där de 1,3 miljoner invånarna försöker leva i skuggan av knarkligornas revirstrider om drogmarknad och smugglingsleder till USA, så har senaste åren 250 personer dödats varje månad.

Nu har det sjunkit till cirka 150 döda varje månad, vilket givetvis ändå är mycket. Mexikos kamp mot drogerna är inte förlorad. Bakom de makabra bilderna av avhuggna huvuden och massgravar finns ett land som kämpar och gör det väl, berättar SR:s korrespondent Lars Palmgren i Studio Ett.

En man han mött, advokaten Gustavo dela Roza, som engagerat sig mot våldet med framgångsrika projekt för att hjälpa ungdomar, berättar om Juarez. Inte lika många unga värvas längre till kartellerna som “knarkkrigare“ och det görs insatser i de fattiga kvarteren. Vi måste öppna fönstren för de unga och visa alternativ, enligt advokaten.

Och hopp har väckts i drogkonflikten. Effektiverare polis och åklagare och ungdomssatsningar är en förklaring, men även att konkurrerande karteller har dödat flera tusen av varandras hejdukar och andra satts i fängelse.

– Men det behövs mer långsiktiga satsningar och resurser för förebyggande åtgärder och vård medan drivkraften finns kvar. Annars blossar våldet upp till samma nivåer som tidigare, för utsattheten finns kvar och politikerna tänker ofta bara på att vinna nästa val, säger Roza.

• I Mexiko har uppåt 50 000 människor dödats i drogrelaterade konflikter sedan slutet av 2006 då presidenten intensifierade bekämpning av organiserad brottslighet.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser