Full rysk sjökapten körde på grund

KÖPENHAMN Tankfartyget Terry gick på grund nära Öresundsbron i torsdags. Den ryske sjökaptenen hade 2,18 promille och kunde inte ta sig i land själv.

Det 146 meter långa Maltaregistrerade fartyget var på väg utan last till Riga när det gick på en sandbank på danska sidan av bron. Det hade hög fart och lyfte en meter när det gick på grund.

Kustbevakningen larmades 10:40 i torsdags och flera fartyg i området skickades till platsen.

– Kaptenen var så full att läkaren inte vågade låta honom lämna fartyget med repstegen som hängde ut från relingen, säger Henrik Orye vid Köpenhamnspolisen till Berlinske Tidende.

Ett svenskt spaningsplan kunde se att fartyget inte läckte. Fartyget har tagits omhand av danska myndigheter och den ryske kaptenen riskerar fängelse för grovt sjöfylleri.

I februari inträffade en annan alkoholrelaterad olycka. En rysk kapten på ett lastfartyg hade somnat och fartyget var på väg i full fart mot land i norra Själland. Via en helikopter kunde en sjukvårdare ta sig ner till mannen som doftade sprit på kommandobryggan, men han gick inte väcka. En annan i besättningen väcktes och kunde vända fartyget.

Men danska Sjöfartsstyrelsen uppger i en kommentar till BT att det är inget stort problem med fulla sjöbefäl i danska farvatten. Promillegränsen i danska vatten är som på land 0,5 promille alkohol.

Etiketter:

Annonser