“Dags att avfärda gårdsförsäljning!“

STOCKHOLM Svensk alkoholpolitik står inför ett vägval. Att öppna upp för en kommersiell handel med alkohol leder till ökad konsumtion. Därför är det dags att nu sätta ned foten och säga nej till gårdsförsäljning och istället förnya den ansvarsfulla alkoholpolitiken. Det skriver 28 politiker, alkoholexperter och andra kända debattörer gemensamt på SvD Brännpunkt.

Två alkoholutredningar har i praktiken kommit fram till att s.k. gårdsförsäljning inte går att kombinera med Systembolagets monopol enligt EU-rätten. Och ansvariga ministrar har signalerat att senaste förslaget – som skisserar en parallell privat alkoholkanal i hela landet med såväl inhemskt tillverkad som utländsk vin, öl och sprit – inte är genomförbart.

Men ännu är inte frågan slutligt avgjord och lobbyister arbetar flitigt.
Nu går därför flera alkoholexperter, politiker och föreningsföreträdare och “kändisar“ ut i en debattartikel och uppmanar regeringen att säga nej förslaget.
Med hänvisning till att en kommersiell detaljhandel skulle leda till ökat drickande och i sin tur ökade skador – ungdomsfylleri, kvinnomisshandel, ökad sjukfrånvaro, fler döda i trafiken.

De hänvisar till att alkohol inte är vilken vara som helst, att Systembolaget är populärt hos svenskarna och kan kombinera ansvar, ålderskontroll och god service.

“Därför är det nu dags att sätta ned foten, säga nej till gårdsförsäljning och i stället förnya den ansvarsfulla alkoholpolitiken. Systembolaget bör ha ett tydligt folkhälsoansvar, ge information om varornas både användning och risker, samtidigt som man fortsatt erbjuder ett brett sortiment och upprätthåller god service. Att utöka möjligheterna att – utan extra kostnad – köpa lokalt tillverkade viner, öl och sprit via Systembolagets butiker i hela landet är ett exempel på det“, skriver de.

Artikeln har undertecknats av bland andra alkoholläkaren Sven Andréasson, professor Peter Allebeck, professor em Madeleine Leijonhufvud, skådespelaren Benny Haag, författarna Marcus Birro och Hillevi Wahl, Thomas Bodström, Gudrun Schyman, Karin Söder, Bengt Westerberg, Alf Svensson, programledaren Cissi Wallin, Fryshusets grundare Anders Carlberg, Anna Carlstedt, IOGT-NTO, och Tom Bjerver, MHF.

Etiketter:

Annonser