Zetas man i Guatemala gripen

GUATEMALA CITY En mycket eftersökt knarksmugglare i Guatemala greps i tisdags i sitt hem. Horst Walter Overdick har varit den våldsamma mexikanska ligan Zetas kontakt i gränsområdena i norra delen av landet.

44-årige Overdick greps i San Lucas, ett par mil väster om huvudstaden Guatemala City, rapporterar AP och Ekot. Tidigare har hans son gripits i samband med ett knarkparty.

“Tigern“ utpekas för att under flera år etablerat en viktig smuggelled för kokain från Sydamerika till Mexiko. Guatemala har blivit ett genomfartsland för droger i Mellanamerika mot den stora missbrukarmarkanden i USA.

En domstol i New York har redan begärt att han ska utlämnas till amerikanska myndigheter.

För Guatemalas nye president Otto Perez Molina är gripandet av Zetas man en framgång. När han tillträdde i januari så satte han in armén mot kartellerna som bidragit till att öka våldet i Guatemala.

Men presidenten tror inte att polisiära och militära resurser räcker för att bekämpa drogerna och våldsspiralen i landet. Nyligen anslöt sig den tidigare generalen Molina sig till de latinamerikanska politiker som är beredd att legalisera inte bara innehav utan även handel med mindre mängder droger. Detta i ett desperat försök att göra knarkhandeln mindre lönsam för ligorna.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser