Putin vill öka ryssars livslängd

MOSKVA Premiärminister Vladimir Putin, som nästa månad åter tillträder som president, vill bryta Rysslands negativa befolkningstrend. Han utlovar bland annat välfärdsatsning och skärpt alkohol- och narkotikalagstiftning.

När Putin i onsdags höll sitt sista tal som premiärminister för ledamöterna i ryska parlamentet lovordade han landets stabilitet och ekonomiska utveckling.

Han vill se förbättrat investeringsklimat, men även en högre medellivslängd hos befolkningen. Han vill höja den till 75 år och önskar att ryssar vill föda fler barn och framhöll kärnfamiljen.

– Vi måste se mot framtiden och komma ihåg att vi har ett gemensamt ansvar för det här landet och ett gemensamt mål i välfärd och anständiga liv för miljoner ryska familjer. Vi har bara ett Ryssland och hennes moderna utveckling måste vara det mål som förenar landets alla politiska krafter, sade Putin enligt TT-AFP.

Han är bekymrad över att befolkningen minskat med över två miljoner till knapp 143 miljoner idag. Han skyller bland annat på höga dödstal av alkohol- och narkotikamissbruk och utlovar såväl skarpare lagar på området som hälsosatsningar.

Putin valdes nyligen till att bli president en sexårsperiod. Högljudda protester har framförts mot valfusk och att landet under hans tid vid makten slagit in på en odemokratisk utveckling.

Etiketter:

Annonser