Sänkta straff i hembrännarhärva

SUNDSVALL Hovrätten sänker straffen för flera personer i den gigantiska hembrännarhärvan i Västernorrland där 70 personer dömdes i tingsrätten.

Bland andra sänks fängelsestraffen för en man och hans son som via en godisbutik i Sundsvall sålt råvaror och tillbehör för tillverkning och sålt såväl hembränt som in smugglad alkohol.

Straffet sänks för fadern från tre års fängelse till 1,5 år och för sonen från fyra år till tre år och tre månaders fängelse.

Sjutton av de 70 personer som dömts i tingsrätten överklagade sina domar.

Hovrätten för Nedre Norrland gör överlag en mer försiktig bedömning över beräkningen av tillverkade mängder. Bland annat utifrån elförbrukning hade uppskattningen gjorts.

Åklagaren hade också överklagat några domar och yrkat på att sju personer som tillverkat skulle dömas för större mängder och att även grova skattebrott och bokföringsbrott skulle komma ifråga.

Men nu fick flera åtalade istället sina straff sänkta av hovrätten och åtal om grova skattebrott med mera ogillades.

– Vi talar om brottslighet som får svåra sociala konsekvenser när den har den här omfattningen. Även i hovrättens dom döms de som har varit mest aktiva till långa straff. Domen är en kraftig markering av att denna brottslighet inte kan accepteras, säger rättens ordförande, hovrättspresidenten Anders Iacobæus, i en kommentar.

• Härvan “Operation Oden“, som utredningen kallades av polisen, nystades upp våren 2011. Totalt beslagtogs sammanlagt åtta hembränningsapparater, 2 500 liter färdig sprit och 7 000 liter mäsk. 14 av de 70 som dömdes i tingsrätten fick fängelsestraff på mellan 8 månader och upp till fyra år. De flesta dömdes till böter för att ha köpt den illegala spriten.

Sundsvall har även varit centrum för flera smuggelfall med alkohol och dopingmedel senaste året med många inblandade och internationell koppling.

Etiketter:

Annonser