Tillsatsförbud stoppar svenskt snus?

BRYSSEL/STOCKHOLM Smaktillsatser i tobak kan komma att förbjudas, enligt ett kommande förslag från EU-kommissionen. Det skulle kunna stoppa svenskt snus som alla innehåller sådana ämnen.

Sveriges undantag från snusförbud i EU är omstritt. Men nu kan svenska våtsnuset stoppas om smakämnen i tobak förbjuds. Det är ett remissförslag till nytt tobaksdirektiv som kommissionens hälsodirektorat snart lägger fram, enligt Aftonbladet.

Det handlar om förbud för flera olika tillsatser såsom vanilj, kakao, socker i alla former (inkl sirap), karamell, mentol, russinkoncentrat, citronsyra, lakrits, plommon- och fikonextrakt m fl.

All svensk snus innehåller några av dessa smaktillsatser.
– Det här innebär slutet för svenskt snus som vi känner det i dag. För oss drabbar det hela portföljen – flera smaker som funnits i över 200 år, säger Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match till tidningen.
Han uppmanar nu svenska regeringen att engagera sig.

Förr röktorkades råtobaken till svenskt snus, men på 1980-talet framkom att det leder till höga halter av cancerogena ämnet benzoapyren. Istället övergick snustillverkarna till lufttorkning och tillsatte istället olika smakämnen, såsom rökarom och andra tillsatser på listan.

Christofer Fjellner, europaparlamentariker (M), som är aktiv snusförespråkare, tror att kommissionens förslag inte skulle antas.
– EU måste bestämma sig. Man kan inte både förbjuda snuset och bestämma vad det ska innehålla, säger han till Aftonbladet, och uppmanar svenska ledamöter och regeringen att stoppa förslaget.

• Swedish Match har 85 procent av svenska snusmarknaden och har hittills utan framgång – trots regeringens stöd – försökt att få bort snusförbudet i EU. Idag snusar cirka en miljon svenskar, branschen påstår att snus är ett bra sätt att sluta röka och orsaken till att färre svenska män gör det. Förespråkare tillstår att snuset har hälsorisker, men anser att dessa överdrivs eller inte är belagda.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser