Elevhämtning i knarkrazzia JO-anmäld

STOCKHOLM Nio ungdomar misstänks för ringa narkotikabrott efter polisens tillslag mot högstadielever på Södermalm i Stockholm. Men utredningen växer. /Elevhämtning JO-anmäld.

Minst ett femtiotal elever ska höras och fler kan delges misstankar om brott.

– Vi arbetar på bred front och välkomnar andra skolor som misstänker drogförsäljning att höra av sig till oss och oroliga föräldrar att kontakta Maria Ungdom, säger Patrick Widell, chef för ungdomsroteln vid Citypolisen, till Drugnews.

Tidigt i onsdags fördes elva elever på Åsö grundskola från sina hem till polisstationen på Södermalm. De misstänktes inte för brott utan hördes om misstänkt narkotikahandel och cannabisrökning under våren.

Fältassistenter, skolpersonal och elever har berättat om att droger misstänks florera kring skolan och i stadsdelen. Skolan har haft föräldramöten och kontaktat polis.

Om det är några av de som fördes till polisstationen som misstänks för eget bruk av cannabis (ringa narkotikabrott) eller några andra elever, vill polisen inte uppge i nuläget. Inte heller om man gjort några beslag.
– Utredningen fortsätter och växer. Lyfter man på stenar så hittar man mer. Fler ungdomar ska höras, säger Patrick Widell.

Cannabismissbruk har ökat bland skolungdomar senare år, särskilt i storstäder, enligt enkäter. I Stockholm uppger fler elever i centrala stadsdelar än runt om att de använt droger.

• JO-ANMÄLS. En pappa till en 16-årig pojke som togs tillhör om knarkhärvan kring skolan har anmält Södermalmspolisen till Justitieombudsmannen. Han tycker polisen agerade som om de var terrormisstänkta och vill att JO prövar om det finns stöd i lagen för tvånginsatser vid vittnesförhör och om det är lämpligt när det handlar om så unga.

“Det är vansinne att agera på det sättet när det gäller tonåringar som röker cannabis“, säger pappan till Dagens Nyheter.
Enligt förundersökningsledaren beslutades om hämtning med husrannsakan från hemmen tidigt på morgonen för att ungdomarna inte skulle hinna byta information med varandra.

Etiketter:

Annonser