Rysk-amerikansk insats mot afghanskt knark

KABUL Ryska och amerikanska specialstyrkor genomför nu en gemensam massiv antidroginsats i Afghanistan för att bland annat slå ut heroinlaboratorier. Fortsatt USA-stöd till Afghanistan till åtminstone 2024.

Vid en presskonferens häromdagen meddelade Viktor Ivanov, chef för Rysslands antinarkotikabyrå, att den gemensamma militärinsatsen mot narkotika i Afghanistan, fortsätter in i maj månad, rapporterar RIA.

Han lämnade inte några detaljer om operationen, men sade att resultatet ska meddelas vid ett möte mellan de båda ländernas representanter senare i maj.

Samtidigt som afghanskt heroin flödar in i Ryssland genom de forna sovjetrepublikerna, försöker Ryssland tillsammans med Nato stoppa opiumodling och tillverkning av heroin. Bland annat genom att slå ut heroinlaboratorier, men också utbildning av afghanska antidrogenheter.

Vid ett möte i Bryssel i torsdags mellan Ryssland och Nato-rådet, uttryckte Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov oro över situationen i Afghanistan.
– Trots alla internationella insatser kvarstår hoten från terrorism och narkotikasmuggling från Afghanistan, sade Sergei Lavrov och tillade att Ryssland är mycket oroade hur utvecklingen kommer bli efter 2014 när de stridande internationella trupperna ska lämna landet.

Den ryska drogkontrollmyndigheten uppger att opiumproduktionen har ökat 40 gånger det senaste årtiondet och att odlingarna nu täcker en yta av 130 000 hektar i Afghanistan.
Droghandeln ger krigsherrar och talibanska motståndsgrupper miljardinkomster varje år.

• NYTT USA-Afghanavtal I tisdags rapporterar Ekot att USA och Afghanistan i ett nytt avtal enats om att det krigshärjade landet ska få fortsatt ekonomiskt stöd till åtminstone 2024, det vill säga tio år efter att den amerikanska militärinsatsen avslutats.

Etiketter:

Annonser