Sprutbyte på Kungsholmen?

STOCKHOLM Sprutbytet i Stockholm kan hamna på Kungsholmen hos Stadsmissionen. Men stadens ledning är tveksamma och har refuserat förslaget, enligt Dagens Nyheter.

Det är nu över ett år sedan Stockholms fullmäktige antog landstingets förslag om att gemensamt ansöka hos Socialstyrelsen om försök med utdelning av rena sprutor till narkomaner i huvudstaden för att minska infektionsspridning.

Den omstridda frågan har blivit en långbänk och Moderaterna har länge bromsat. Men socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) har sagt att man accepterar beslutet och inte tänker stoppa försöket, men att sprutbytet inte får ligga nära skola, daghem eller park.

En lokal uppges nu vara aktuell hos Stadsmissionen på Fleminggatan, nära S:t Görans kyrka. Men Stockholm stad sa nej till förslaget förra veckan, enligt Dagens Nyheter.

Landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) säger att hon blev besviken över beskedet och att hennes “tålamod börjar rinna ut“. Karin Rågsjö, gruppledare för V i Stockholm, tycker att majoriteten borde köra över Moderaterna.

Men Fredrik Jurdell, stadens representant i styrgruppen som letar lösning, uppger att man inte refuserat Kungsholmsförslaget.
– Vi har inte sagt nej, men det finns saker som inte kändes tillräckligt tryggt med alternativet. Därför tittar vi vidare och djupare, säger han till DN.
Någon uttalad tidgräns finns inte, men han säger att det bör ske “så snabbt som möjligt“.

• Riksdagen antog 2006 en lag om att landsting kan ansöka om att starta sprutbyte tillsammans med aktuell kommun. Men inget har ännu öppnas utanför Skåne. Studier om programmens effektivitet för smittskydd har tolkats olika, men program stöds numer av exempelvis Smittskyddsinstitutet, Folkhälsoinstitutet, Socialstyrelsen och WHO.

I Kalmar röstade kommunstyrelsen förra veckan ja till att ansöka om ett sprutbyte vid infektionskliniken i staden, men måste godkännas av fullmäktige senare i vår.

Etiketter:

Annonser