Droger på krogen problem för många

STOCKHOLM Var femte svensk tycker droger på krogen är ett problem och var tionde har kommit i kontakt med det. Det framgår av en enkät från nätverket Krogar mot knark.

Det nationella nätverket är ett samarbete mellan myndigheter, polis och krögare och presenterade undersökningen i måndags. Man har låtit Novus fråga 1 000 svenskar om de träffat på droger.

Problemen är inte helt oväntat störst i storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg. De som sett droger på restauranger är ofta yngre, i åldrarna 18 till 29 år.

– Det här är en grupp som är vana vid att se och höra om narkotika. Sedan är de frekvent i krogmiljöer, säger Daniel Knutdzon vid Krogsektionen vid Stockholmspolisen, till SR Ekot.

Krogar mot knark har funnits flera år och utbildar restaurangpersonal att upptäcka droger i sin arbetsmiljö och verkar för nolltolerans mot det både bland gäster och personal. Ett 40-tal krogar är med i nätverket.

• På den webbaserade enkäten svarade 13 procent av de slumpvist tillfrågade att de observerat droger på krogen och 22 procent upplevde de som ett problem. Nio av tio kvinnor tycker att krogars arbete mot narkotika behövs, och 84 procent av männen.

Etiketter:

Annonser