Alla Söderkrogar inspekteras i natt

STOCKHOLM Fredag och natt till lördag görs största krogtillsynen någonsin i landet. Alla 414 restauranger med alkoholtillstånd på Södermalm i Stockholm får besök av tillsynsenheten tillsammans med polisen. “Spännande. Lönehelg och pangväder lockar nog många gäster“, säger Anders Häregård, chef för insatsen.

Trettiosex personer från Stockholms stad ska parvis besöka krogarna och ett tiotal poliser sluter också upp. En del kända “problemkrogar“ kan få flera besök.

– Vi fokuserar särskilt på ordning och nykterhet på restaurangerna. Att inte påverkade gäster släpps in eller serveras och att ålderskontrollen sköts, säger Anders Häregård, chef för tillsynsenheten, till Drugnews.

Mindre tid denna gång läggs på inspektion av utrymningsvägar, personalliggare och kassa, vilket tar längre tid.

Krögarna har i god tid fått veta att denna extra tillsyn görs just 25 maj, med förhoppning att serveringen sköts särskilt bra denna lönehelg. Då alla restauranger vet innan att de kommer att få besök av kroginspektörer.

– Vi hoppas det kan ge samma effekt som polisens fartkameror kan minska olyckor i trafiken. Förhoppningsvis är serveringspersonal extra uppmärksamma i helgen, vilket kan ha en positiv påverkan även på statistiken för alkoholrelaterat våld. Faller det bra ut, så kan det genomföras andra stora inspektioner i övriga Stockholm senare i år.

För att hinna besöka alla krogarna, så började tillsynen redan under dagen i fredags på lunchrestauranger och pågår till de sista krogarna stänger klockan fem lördag morgon.

• Så för unga festsugna som inte har åldern inne är det bara ta sig till andra stadsdelar och någon mindre noggrann krog?
– Nja, polisen kommer ju finnas i hela stan och dessutom fortsätter andra planerade inspektioner som vanligt, säger Anders Häregård.

Bakgrunden till den massiva tillsynen på Södermalm är signaler om att fler berusade serveras än tidigare. En återkommande studie med skådespelare som uppträder kraftigt berusade visade under flera år att de hade svårare att få beställa alkohol, men förra året vände det uppåt igen.

Etiketter:

Annonser