Inspektörer såg fulla gäster serveras

STOCKHOLM När hälften av Södermalms 414 krogar med alkoholtillstånd hade kontrollerats natten till i lördags, så hade tolv fått anmärkningar. “På ett ställe serverades en märkbart berusad gäst framför ögonen på oss“, säger Anders Häregård, chef för tillsynsenheten i Stockholm, till Drugnews.

Målet var att göra tillsyn av nykterhet och ordning på alla Söderkrogar, och vid halv tre på lördagsmorgonen hade 210 fått besök i den stora rundan där 36 inspektörer och några poliser deltog.

– Det var mycket folk ute eftersom det var lönehelg och varmt väder, uteserveringar var fullsatta. Vi mottogs väl och de flesta krögare verkade uppskatta besöken. Vi såg inga bråk inne på något ställe, det var mer stökigt utanför och i några parker, säger han.

Delresultatet när hälften av ställena hade kontrollerats var att 27 krogar var stängda och inte möjliga att besöka och tolv ställen fick alltså anmärkningar. Sex av dem för att det fanns berusade gäster där som i något fall fick beställa mer trots att ägaren visste att inspektörerna var på plats.
Övriga anmärkningar gällde mer att det fanns för lite mat på stället eller att man inte anmält serveringsansvarig i förväg. Inspektörerna såg några underåriga gäster, men de fick inte alkohol.

– Det är anmärkningsvärt att några krogar serverade berusade personer när vi hade förannonserat att alla restauranger skulle få besök, och de ställena kommer vi att följa upp. Men preliminärt är ju resultatet bra, över 95 procent sköter sig, säger Anders Häregård.

Det var den största riktade inspektionen någonsin under ett dygn i landet. Bakgrunden att serveringspersonal utbildats och blivit bättre på att neka servera berusade gäster, men förra året verkar den positiva trenden brutits i Stockholm.

Slutresultatet av inspektionen – när alla krogbesök inrapporterats – blir klart först nästa vecka och då ska man även undersöka om de förannonserade besöken hade någon dämpande inverkan på våldsbrott.

Etiketter:

Annonser