Hemkört från Systemet dröjer

STOCKHOLM Systembolagets planerade försök med hemkörning av alkohol försenas. Regeringen har inte gett klartecken ännu och frågan kan komma att särskilt utredas.

Systembolaget hade tidigare hoppats i sommar kunna starta försök på några orter med hemkörning av öl, vin och sprit för att möta ett ökat intresse för näthandel. Men det är nu oklart om det blir ett försök över huvud taget.

Regeringen anser att dagens ägardirektiv inte ger utrymme för hemkörning.
– Frågan bereds. Risker och möjligheter måste vägas och det är bättre att tänka efter före, säger Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig på Socialdepartementet, till Drugnews.

Han kan inte säga när regeringen kan ge besked och uppger att frågan om hemkörning även kan behöva utredas.

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP) sitter i Systembolagets styrelse och anser att departementet förhalar ärendet.
– Det är mycket olyckligt. Att i det här läget starta en statlig utredning är helt onödigt. Socialdepartementets agerande tyder på en oblyg fördröjningsmekanism, säger han till Dagens Nyheter.

En väntan på beslut om hemkörning kan i förlängningen underminera Systemets försäljningsmonopol, enligt Hamilton. Flera privata näthandlare och vinklubbar utmanar regelverket med att sälja och leverera direkt till dörr.

Nykterhetsrörelsen har varnat för att hemkörd alkohol skulle öka tillgängligheten och konsumtionen. Försvarare pekar på att det fungerar i Norge som också har detaljhandelsmonopol.

Etiketter:

Annonser