Tillslag mot kokainfabriker i Bolivia

LA PAZ Omkring 250 mobila knarklaboratorier och två ton kokain beslagtogs i en stor polisinsats i östra Bolivia förra veckan. Ett tjugotal personer greps i aktionen.

En stor hög med kokablad och fyra hemliga landningsbanor, troligen avsedda för att smuggla knark, hittades också, enligt inrikesminister Carlos Romero. Han kallade operationen som pågick tisdag till torsdag som ett “mycket viktigt slag“ mot landets narkotikasmugglare, rapporter AFP och TT.

Beslagen gjordes främst kring byarna San German och Nuevo Horizonte, som ligger cirka 90 mil från huvudstaden La Paz. Bolivia har lämnat en av FN:s narkotikakonventioner för att kunna tillåta kokaodling och tuggning enligt gammal tradition och omfattar idag cirka 12 000 hektar lagliga odlingar.

Men Bolivia är samtidigt världens tredje största källa för kokain och smuggling utomlands står för cirka fem procent av landets BNP. Vänsterregeringen försöker utöka stödet från USA för att bekämpa illegal odling och söker även stöd av EU och FN till helikoptrar och radar.

Etiketter:

Annonser