Chatta om unga och alkohol

STOCKHOLM Nu är det högsäsong för ungdomsfylleri och langning. Systembolaget anordnar föräldra-chatt måndag-tordag kväll med experter för att stärka vuxna att säga nej till att köpa ut alkohol till tonåringar.

Skolavslutning och examenspartyn, midsommar och sommarvärme i antågande. Just nu är det högsäsong för alkoholdebuter, tonårsfylleri och langning.

Första kvartalet i år gjordes 479 anmälningar om langning av alkohol, vilket är något högre än tidigare år, enligt Brottsförebyggande rådet. Men det är egentligen andra kvartalet – det vill säga april till juni – som det märks mycket mer. Ifjol anmäldes 1174 langningar den perioden, enligt TT.

Vanligast källa till alkohol är inte en ful gubbe utanför skolgården eller på macken, som säljer från bagageluckan.
– Utan det är äldre syskon och kompisar som står för mycket. Men även föräldrar och andra vuxna, som inte kan säga nej, säger Åsa Hessel, projektledare på Systembolaget, till Drugnews.

Därför har Systemet kvällsöppet måndag till torsdag denna vecka på en chatt med alkoholexperter som är specialiserade på tonåringar och alkohol.
– Vi vill ge fakta, argument och stöd till föräldrar att säga nej till att köpa ut till tonårsbarnens fester. Vuxna som säger nej har effekt – det ger respekt, skjuter på alkoholdebut och förhindrar att unga råkar illa ut i oönskade situationer. Men det undviker även framtida beroenden, säger Åsa Hessel.

Också tonåringar som har frågor är välkomna att chatta, enligt Systemlaget.

Även ”Tänk Om”-kampanjer bedrivs nu med flygbladsutdelning utanför systembutiker mot langning och garden höjs ytterligare inne i butikerna denna period.

Systembolagets föräldra-chatt är öppen 4 till 7 juni, klockan 21 till 22 via Systembolaget.se
– Måndag kväll 4 juni medverkar Bengt Grandelius – legitimerad psykolog och författare.

– Tisdag 5 juni: Paula Liljeberg – överläkare och psykoterapeut på Maria Ungdom i Stockholm.

– Onsdag 6 juni: Sven Andréasson – överläkare på Beroendecentrum i Stockholm, professor på KI och alkoholexpert på Folkhälsoinstitutet.

– Torsdag 7 juni: Ulrika Theolin – legitimerad psykoterapeut på Maria Ungdom.

Etiketter:

Annonser