Tolv dömda i stor spritsmugglarhärva

BORÅS Tolv personer döms av Borås tingsrätt till för inblandning i en omfattande alkoholhärva. Tre av dem döms till fängelse. Huvudmannen hade gjort 90 inköpsresor till Tyskland och handlat sprit, öl och vin för minst 1,4 miljoner kronor.

Den 55-årige mannen stoppades i november ifjol när han körde av en färja i Helsingborg med sin minibuss full av alkohol. Det följdes av husrannsakan i en lägenhet i Skåne och hans lager i Borås där mer alkohol hittades.

Totalt visar kvitton och handskrivna beställningar att han gjort 90 resor till Tyskland och köpt alkohol för minst 1,4 miljoner kronor. Totalt gäller utredningen 2 432 liter sprit, 3 567 liter vin, 35 998 liter starköl och 2 581 liter blanddrycker som ska ha smugglats till Sverige, rapporterar Borås Tidning.

Mannen dömdes i fredags av tingsätten till fängelse i två år och tre månader för grov smuggling och olovlig försäljning. En kvarstad på nära 1,2 miljoner kronor utdöms också för mannen som måste stanna i häkte. Domstolen anser att han skött alkoholaffärerna “med full kontroll och vetskap drivit det olagliga företaget“ och annat än fängelse inte var aktuellt.

Två andra män, 61 och 63 år, döms till åtta månader respektive ett års fängelse för bland annat olovlig alkoholförsäljning och befattning med smuggelgods. Nio andra döms till böter eller villkorliga domar.

Sex åtalade i härvan frias dock helt av tingsrätten, främst av rättsäkerhetsskäl. De var inkallade som vittnen och lämnade uppgifter i förhör som senare otillåtet användes emot dem, enligt domen. Alla utom en av de 18 som var åtalade bor i Boråstrakten.

Etiketter:

Annonser