Läkare med ”receptfabrik” granskas

STOCKHOLM En äldre läkare åtalas för grovt narkotikabrott i Stockholm, han har skrivit ut över 4000 recept på 170 000 narkotikaklassade tabletter. Nu vill Socialstyrelsen granska de läkare som skriver ut mycket.

Den 75-årige läkaren åtalas onsdag vid Stockholms tingsrätt. Han greps i mars av Klarapolisens plattangrupp och enligt förundersökningen har han skrivit ut stora mängder narkotiska recept, rapporterar Ekot.

Polisen beskriver honom som en “receptfabrik“ och han misstänks tjänat stora pengar på narkotikaförskrivningen. Av hans ett par hundra patienter har två avlidit i missbruk och över hälften varit straffade för narkotikabrott.

Socialstyrelsen flaggar nu för en nationell granskning nästa år av läkare som skriver ut för mycket narkotikaklassade mediciner.
– Äldre läkare tenderar att vara överrepresenterade vad gäller överförskrivningar. Vi planerar att göra en effektiv översyn av vilka det är som överförskriver läkemedel, säger Per-Anders Sunesson, tillsynschef på Socialstyrelsen, till Sveriges Radio.

Bland annat för att snabbare kunna stoppa de som skriver ut för mycket och undersöka om äldre läkare och tandläkare som gått i pension ska få behålla möjligheten att skriva ut recept.

• Liknande översyner har tidigare gjorts och Socialstyrelsens regionalkontor slår regelbundet larm om överförskrivande läkare. Äldre ensamarbetande läkare är oftare inblandade, några med egna beroendeproblem.
Några tycker de hjälper patienter genom att ge dem recept, andra kan känna sig pressade av kriminella eller ser missbrukare som en inkomstkälla.

Etiketter:

Annonser