Smitaren i Malmö drogpåverkad?

MALMÖ Den 20-årige man som körde ihjäl en cyklist och skadade tre andra personer i Malmö misstänks varit drogpåverkad. Han är nu anhållen. Allt fler drograttfyllerister upptäcks i trafiken, enligt statistik.

Det var i tisdags som en ung man utan körkort inledde en vansinneskörning genom centrala Malmö. Han körde på en 61-årig man på cykel som senare avled och skadade ytterligare tre personer lindrigt. Även några poliser var nära skadas.

20-åringen visade enligt polisen tecken på drogpåverkan och uppger själv att han missbrukar cannabis. Han har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott, rapporterar Metro.

Nu är han anhållen misstänkt för drograttfylleri, mordförsök mot två poliser, vållande till kroppsskada och vållande till annans död, olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik. Dessutom har en åklagare inlett förundersökning om misstänkt tjänstefel kring hur polisen jagat mannen.

Häromdagen avled två män (18 och 58 år) och två personer skadades svårt i en kollision utanför Sundsvall. En kvinnlig förare misstänks varit drogpåverkad och vårdas nu med allvarliga skador på sjukhus.

Antalet anmälningar om påverkade förare, av annat än alkohol, har ökat kraftigt senaste decenniet. 2001 anmäldes 3 778 drograttfyllerier och ifjol 12 659 fall. Hittills i år, januari – maj: 5 328 fall, enligt Brottsförebyggande rådet.

Några förklaringar till ökningen är att polisen har utbildats för att upptäcka drogkännetecken och att narkotika- och läkemedelsanvändning ökat i samhället.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser