Narkotika värt 1,5 miljard brändes

BANGKOK I en symbolisk åtgärd av regeringen i Thailand i kampen mot narkotika brändes förra veckan 2,7 ton narkotika. Värt motsvarande cirka 1,5 miljarder kronor i gatuled.

Ett dussin olika narkotikasorter däribland 12 miljoner metamfetamin tabletter, 148 kilo metamfetaminkristaller och 58 kilo heroin brändes i fredags vid en ceremoni mot drogflödet i landet. Fyrtio liknande tillställningar har tidigare arrangerats.

– Narkotika är ett allvarligt hot mot Thailand och det är en nationell angelägenhet att minska missbruket, sade premiärminister Yingluck Shinawatra som närvarade vid ceremonin.
Hon bad allmänheten om hjälp att få bort droger från städer och byar.

När premiärminister Yingluck Shinawatra installerades i sitt ämbete i höstas, utropade hon intensivare bekämpning av narkotika. Myndigheterna är nu mer aktiva och fler stora narkotikabeslag görs.

Armén och polisen har beordrats att hårdare bekämpa narkotikasmugglare och langare, och regeringen har samtidigt avsatt resurser för behandlingsinsatser för missbrukare och preventiva insatser. Informationskampanjer riktade till unga och vuxna om narkotikans konsekvenser har inletts i landet.

Thailand har blivit ett stort marknads- och transitland för den beroendeframkallande drogen metamfetamin, som till stor del produceras under kontroll av separatiströrelser i Burma.

Etiketter:

Annonser