”Alla poliser ska kunna drogtestas”

VISBY Alla poliser bör kunna drogtestas, anser Svenska Narkotikapolisföreningen. Detta för att öka säkerhet och allmänhetens förtroende och sedan några kollegor åkt fast med droger.

Även om de flesta poliser inte har drogproblem, så upptäckts fler poliser med narkotika och doping och rattfylleri. Samtidigt ska polis bekämpa droger och kan begära att misstänkta testas.

– Med tanke på trovärdighet och säkerhet, då vi ju har våldsmonopol, bär vapen och kör utryckningsfordon, så är det därför en viktig symbolfråga att även poliser kan drogtestas, säger Lennart Karlsson, narkotikapolis i Stockholm, som medverkade på ett seminarium i Almedalen arrangerat av Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Sedan förslaget väcktes i våras har han mestadels fått positiva reaktioner från kollegor. Men han är förvånad över att Rikspolisstyrelsen ansera att det i så fall först krävs en lagändring.

– Förbluffande inställning. I övriga arbetslivet så har man löst frågan om drogtester med avtal mellan arbetsmarknadens parter, det borde väl kunna lösas för polis också, säger Lennart Karlsson.

Han anser själva provet bör göras slumpvis bland landets 20 000 poliser och att exempelvis företagshälsovården sköter det.

Det utvecklas idag nya metoder för snabbare och mindre integritetskänsliga tester.
– Om man kommer överens om att testa, så är det viktigt de görs rätt och analyseras säkert. Dessutom bör en person som upptäckts inte avskedas, utan erbjudas behandling i första hand, säger professor Olof Beck, chef för Karolinska Universitetslaboriatoret, till Drugnews.

Beck berättade vid seminariet om en ny metod med en blåsapparat, som spårar olika preparat i utandningsluften, som håller på att tas fram. Den testas nu inom Kriminalvården och ska börja serietillverkas för export.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Etiketter:

Annonser